header

header

lördag 20 augusti 2011

Fint hantverk fyndat på loppis


Nu fungerar bloggen igen och jag kan åter puffa för ett otroligt fint loppis. Det nya Suvi loppiset i Sunnanvik i Vasa är supersnyggt, städat och massor av fynd kan man göra där. Bilderna är ännu i kameran så ni kan inte se vad vi fyndade där igår.

Istället skall jag sätta bilder på en burk som jag köpte på Skärgårdsloppiset för 1 euro. Jag tycker det är hemskt att någon vill sälja detta hantverk, som tar timmar att göra, för ynka 1 euro. Det är nog någon människa som inte uppskattar handgjort. Det är sorgligt tycker jag. Handgjorda saker har i dagens läge inte samma värde som förr (före vår tid). Nu är det billigt och kinesiskt som gäller.

Denna burk har ett slags broderi runtomkring. Tekniken är en typ av pärlbroderi med många namn. Varje pärla sys på för hand enligt ett visst mönster. Det är svårt att som nybörjare få det jämnt. Broderiet sys skilt från burken. Man kan använda en styroxbit som hjälpbräda. Sedan sys broderiet ihop då det sätts på burken. Detta var så jämnt och välgjort att det var en mycket händig hantverkare som sytt det. Ett riktigt mästerverk som inte sys på ett par timmar bara.
Jag som sysslat med pärlarbete sedan tio år tillbaka och undervisat pärlbroderi sedan 2004 faschineras verkligen av sådana här fina fynd. Denna burk kommer absolut att bli undervisningsmaterial för mig framöver.
Detta mönster är sytt med HAMA pärlor, vilka lämpar sig gott för barn. Man kan naturligvis sy detta mönster i mindre pärlor också. Då kan det exempelvis bli pärlringar, väskor eller halsband.


Mannen med katten


Tant Grön

Tant Brun och Tant Gredelin

4 kommentarer:

 1. Superhäftigt!

  /Lena (http://bloggen.fi/livet)

  SvaraRadera
 2. Jo, det är faktiskt sorgligt hur timmar (för att inte tala om dagar, veckor och månader) av möda slumpas bort på loppisar. Jag såg nyligen en helt fantastisk handbroderad duk, som var helt täckt med broderi, vi talar alltså inte bara några enstaka motiv, och kvinnan som sålde den hade varit tveksam om hon vågar begära 10 € för den...

  SvaraRadera
 3. Ja, verkligen Annika. Vilket värdefullt arbete.

  SvaraRadera
 4. Lena, jag kan inte komma in på din blogg. Error!

  SvaraRadera