header

header

onsdag 27 februari 2013

Sjukhusbesök igen igår

Igår fick min tjej tid till besök vid barnpolikliniken vid Vasa centralsjukhus i Vasa. Jag har nog inte varit med om tidigare att en sköterska ringt och sagt att vi får komma samma dag. Men det passade ju utmärkt för oss nu då det är sportlov.  Egentligen var vi på väg till Vargberget för att pulka och grilla korv med mormor och morfar. Men det får bli en annan dag.
Min tjej tycker att det är så kul att åka till Vasa. Vi åt mat och lekte på ABC. Rutchbanan är så rolig att det är svårt att hinna äta mat. Sedan fanns det massor av roliga leksaker på sjukhuset. Tre docksängar, flera dockor, tågbana, kärror. . .  Tjejen hade kunnat stanna där hur länge som helst.

Det blev en manlig doktor igen. Väldigt kunnig, men inte lika lekfull som Ture. Han tittade med ultra ljud på knäna, fotleder och höft. Vid vänstra höftet  upptäckte han nån sorts kalk, som inte skall vara där. Det berodde på att tjejen haft höftsnuva. Hon haltade i två veckor, men nu är det bra igen.
Höftsnuva kan komma bara en gång i livet, eller så flera gånger. Det har inget samband med barnreuma. Men ifall ett barn haltar ofta, fler än 3 ggr så kan man utreda vidare ifall det även kan vara barnreuma.
Vid höftsnuva kan man ge Naproxen (receptbelagd medicin i Finland) 2 ggr dagligen i två veckor. Om barnet då ännu haltar kan det vara något annat fel än höftsnuva och bör undersökas av läkare. Höftsnuva kommer vanligen i åldern 2-8 år. Orsaken är ännu okänd. Man kan tillfriskna helt från höftsnuva. Vissa barn haltar inte alls, andra haltar endast någon dag. Min dotter är så rörlig att tillfrisknandet tog två veckor. Dock ansåg inte läkaren att barn skall ligga stilla vid höftsnuva. Dessutom verkar inte barn ha särskilt ont heller, trots haltandet.

Nu finns det förstås någon annan benämning på fenomenet i Finland. Läkaren var finskspråkig och jag minns inte vilken benämning han använde. Jag skulle tro att det var inflammation i höftleden. Det samlas vätska i höftleden vilket leder till att barnet haltar. Dock hade vätskan hunnit försvinna från min dotters höft, innan vi var till Mehiläinen förrförra måndagen.

Läs mera om  Inflammation i höftleden - coxitis simplex - höftsnuva


Belöningen efter rutinkoll med vägning och mätning, läkarbesök och labbprov blev en Puffet. En stor favorit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar