header

header

söndag 19 maj 2013

Gårdagen, vad hände?

Förväntningarna var stora igår. Ishockey vm och Eurovision Song Contest. Att Finland inte skulle slå Sverige i ishockey var väntat. Det gick ju att hoppas men realistiskt sett brukar de där matcherna sluta med förlust.

Åtminstone hade vi fantastiskt solsken under dagen. Vi satte potatisen i jorden. Vår dotter badade på terrassen. Sen ville hon också äta middag där. Hon gillar att vara i solen och värmen. Pottan fick också vara ute. Det går framåt på den fronten.

Sen blev det en match till. Spela roll om Schweiz eller USA vann. De finländska lejonen får nog kämpa mot båda hur som helst. Dock var Schweiz det bästa laget. En väldig fart på de spelarna.

Eurovision Song Contest, vad hände? Finland hade för en gångs skull, sedan Lordi, en helt bra låt och en bra show. Varför blir då poängsaldot 13 poäng? Hur är det möjligt? Att många röstade på Danmark förstår jag. Den låten var bra. Jag gillade även Rysslands, Maltas, Azerbajdzjans, Norges och Sveriges bidrag. Men jag gav låga poäng till Nederländerna, Ukraina, Italien, Grekland, Ungern och Moldavien bland annat. Dock fick dessa bidrag många fler poäng än Finlands. Hur är det möjligt? Finland brukar då alltid få någon poäng från Sverige. I år fick vi inga poäng alls därifrån. Det var snålt!

Det enda som jag reagerade på som missgynnade Finland var snabbreprisen. Det var full volym på Frankrikes, Litauens och Moldaviens bidrag. Så kommer Finlands och då är det som om volymen på TVn hade sänkts av sig själv. Sången lite dör bort. Garanterat sjöng Krista lika starkt som de andra, men vart försvann musiken. Eller hade inte låten lika mycket bas som de andra? Då nästa bidrag igen kom i snabbreprisen var det som då reklamen kommer på TV4, man måste sänka volymen igen. Var det någon annan som reagerade på detta? Var det en miss från Sveriges TV eller sjöng inte Krista lika starkt som de övriga?
Bidraget hade även en tidig startnummer, vilket kan göra att folk hinner glömma bort låten då de hör nästa och nästa och nästa. Snabbreprisen gjorde inte vare sig låten eller showen rättvisa tycker jag. Det var ju ett bra framträdande som verkligen hade förtjänat fler poäng. Men visst förstår jag att Danmark vann. Det var mycket kraft i den låten och ett otroligt fint "regn" i bakgrunden. Lite mystik i det hela.

Sen är jag också glad över att det blev en spännande omröstning. Det är otroligt TRÅKIGT då en segertippad låt vinner. Flera år i rad har den segertippade låten vunnit och då känns det liksom onödigt att ens titta. I år var inte siffermarginalerna så stora ändå. Mycket mera spännande det. Dessutom tycker jag inte alls att Norges bidrag hade förtjänat en vinst. Danmark och Azerbaijan var helt klart bäst!


ESC på Wikipedia
Eurovision Song Contest 2013 var den 58:e upplagan av Eurovision Song Contest och ädge rum den 1416 och 18 maj 2013 i Malmö Arena i Malmö,Sverige. Detta efter att låten "Euphoria", framförd av Loreen, vunnit föregående års tävling. Slutgiltig vinnare i finalen blev bidraget som representerade Danmark med låten "Only Teardrops" framförd av Emmelie de Forest. Totalt tävlade 39 länder det här året, vilket var tre färre mot året innan. Dock valde Armenien att återkomma till tävlingen igen efter ett års uppehåll.
Flera förändringar gjordes inför årets tävling. Exempelvis blev det betydligt neddragna kostnader jämfört med tidigare år samt att tävlingen bara leddes av en ensam programledare, Petra Mede. Senast den 18 mars skulle samtliga länder ha valt artist och bidrag, en deadline som alla länder lyckades hålla. Dock kom Makedonien att ändra delar av sitt nummer i efterhand, ändringar som de fick betala en straffavgift till EBU för att få igenom. Landet beslöt sig dock för att ändra tillbaka till originalversionen igen vid sin andra repetition.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar