header

header

söndag 5 januari 2014

Det ryska julfirandet

På båten Silja Symphony träffade vi Fader Frost och Snöflickan. Fader Frost är den ryska motsvarigheten till vår jultomte och snöflickan är hans barnbarn. De var så fina i sina dräkter att jag blev nyfiken på jul- och nyårsfirandet i Ryssland.Här kan man läsa om det http://modersmal-ryssland.com/ryssland/08_traditioner/jul.htm

Text från Wikipedia
Farbror Frost, även Farfar Frost (ryska: Дед Мороз, Ded Moroz[1]), är den östslaviska motsvarigheten till jultomten. Den har sin bakgrund i en personifikation av vinterkölden och lanserades litterärt (via ryska barnberättelser) i mitten av 1800-talet som en mer jultomteliknande gestalt. Motsvarigheter finns även i vissa väst- och sydslaviska länder. 
Ursprungligen personifierade Farbror Frost vinterkölden i slavisk mytologi. Han avbildades då som en kortvuxen gubbe med långt grått skägg som sprang över åkrarna och frammanade gnistrande rimfrost. För att blidka kölden och få goda skördar bjöd människorna på blinier och risgrynsgröt som de satte ut på förstutrappan.
Farbror Frost trädde in i den litterära traditionen 1840, i en sagosamling av V.F. Odojevskij. Under namnet Frost Ivanovitj presenterades figuren som bodde i ett istäckt land. Där kunde barn besöka honom; de fick inte presenter, men de blev belönade för väl utfört arbete.
I slutet av 1800-talet infördes motsvarigheten till den julklappsutdelande jultomten, först under namnet ”Морозко” (Morozko, eller King Frost på engelska[2]) och från och med början av 1900-talet som Дед Мороз (Ded Moroz).
Efter revolutionen 1917 avskaffades julfirandet och med det även Farbror Frost, officiellt från 1929. Men från 1936 infördes istället nyårsfirande med nyårsträd, Farbror Frost, hans barnbarn Snöflickan och nyårspresenter istället för julklappar.
Farbror Frost hade från början himmelsblå, mörkblå eller vit päls, långt vitt skägg, en stav i handen och filtstövlar på fötterna. Men under inflytande från den angloamerikanska Santa Claus har han numera även röd päls. Han kör en trojka och kommer alltid tillsammans med Snöflickan, som har en vit eller silverskimrande päls, och delar ut presenter till alla på nyårsafton.
Julen, i åminnelse av Kristi födelse, firas 25 december. Den rysk-ortodoxa kyrkan och andra kyrkor som följer den Julianska kalendern, firar Kristi födelse 7 januari, enligt den Gregorianska kalendern.

Ryska jultraditoner
I Ryssland har man varit ortodox i ordets verkliga mening. När andra länder ändrade sin tideräkning behölls där den gamla kalendern. Därför kommer julen två veckor senare än i Sverige. 
Själva julfirandet i Ryssland påminner om vårt. Ryska familjer har gran, delar ut julklappar till barnen och det kommer en sorts tomte som kallas Farbror Frost. En skillnad är att barnen för att få en julklapp av honom måste utföra någon slags prestation, kanske sjunga en sång eller läsa en ramsa. Dessutom har han alltid sällskap av minst en Snöflicka. 

Den måltid som äts på julaftonen ska enligt traditionen inte innehålla något kött. I familjer där man följer den ortodoxa traditionen äts en speciell gröt, som kallas kutya. Den görs på vete eller andra sädesslag. Gröten innehåller även honung och vallmofrön. Ofta äts kutyan från en gemensam tallrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar